Bemiddelingskosten betaald? Vraag ze terug!

Heeft u bemiddelingskosten betaald voor uw huurwoning? Dat is niet altijd terecht! De Hoge Raad deed namelijk eind oktober een uitspraak waarin is bevestigd dat een bemiddelingsbureau of huurmakelaar aan een woningzoekende geen bemiddelingskosten in rekening mag brengen. Dit geldt voor de gevallen wanneer het bemiddelingsbureau voor de verhuurder werkt. Het is daarbij niet van belang of de verhuurder voor deze diensten betaalt of niet. Toch kunnen niet in alle gevallen de betaalde kosten teruggevorderd worden.

Het gaat om de situatie waarin een woningzoekende reageert op het beschikbare woningaanbod bij een bemiddelingsbureau en er vervolgens, meestal na een bezichtiging van de woning, een huurovereenkomst tot stand komt. Vaak wordt de huurovereenkomst ook bij het bemiddelingsbureau getekend. In die overeenkomst zijn de bemiddelingskosten vaak opgenomen. De woningzoekende krijgt daarbij de indruk dat de woning aan zijn neus voorbij gaat als hij de bemiddelingskosten niet accepteert.

Wat zijn bemiddelingskosten?

Bemiddelingskosten zijn kosten die een bemiddelaar in rekening brengt om een verhuurder en een huurder met elkaar in contact te brengen, met het doel om een huurovereenkomst tot stand te brengen. Meestal is de bemiddelaar een huurmakelaar die voor de verhuurder werkt.

De bemiddelingskosten zijn vaak hoog en vergelijkbaar met een maand huur plus btw. Ze komen onder diverse benaming voor waarbij te denken valt aan ‘handling fee’ of ‘kosten huurder’.

Kosten voor rekening woningzoekende

De behandelingskosten kunnen wel voor rekening zijn van de woningzoekende. Dat is terecht wanneer de woningzoekende de huurmakelaar zelf opdracht heeft gegeven om een woning voor hem te zoeken die bij zijn wensen past. Als de huurmakelaar dan een woning heeft gevonden en de woningzoekende accepteert de woning, dan mag de huurmakelaar extra kosten in rekening brengen aan de woningzoekende. Deze kosten moeten wel in verhouding staan tot het werk wat de huurmakelaar of het bemiddelingsbureau heeft verricht.

Check of u recht heeft op teruggave

In de korte checklist hieronder, kunt u checken of u eventueel recht heeft op teruggave van betaalde bemiddelingskosten. Als u deze vragen goed kunt beantwoorden, kunt u uw vordering via een incassobureau of gerechtsdeurwaarder uit handen geven.

  • Kon u rechtstreeks met de verhuurder contact opnemen om de huurovereenkomst te sluiten? Het antwoord is ‘nee’.
  • Heeft u de behandelingskosten langer dan 5 jaar geleden betaald? Het antwoord is ‘nee’.
  • Heeft u een kamer of andere onzelfstandige woonruimte gehuurd? Het antwoord is ‘nee’.
  • Heeft u de bemiddelaar u geholpen bij het zoeken naar een woning? Het antwoord is ‘nee’.
  • Kunt u aantonen met een specificatie, factuur of overeenkomst dat er bemiddelingskosten in rekening zijn gebracht, doordat deze apart zijn vermeld? Het antwoord is ‘ja’.
  • Kunt u uw betaling aantonen door middel van een betaalbewijs? Het antwoord is ‘ja’.

Heeft u alle vragen beantwoord, dan kunt u contact opnemen met NDA Incasso om uw vordering ter incassering uit handen te geven. Ook als u zelf nog geen aanmaning heeft gestuurd naar de huurmakelaar of het bemiddelingsbureau helpen wij u graag op weg.

Blog_Marion_bemiddelingskosten