Vereenvoudiging beslagvrije voet voorgesteld

kbvg1Op 30 juni jl. werd door de KBvG (de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders) een zogenaamd preadvies aangeboden aan staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie met voorstellen om de werking van de beslagvrije voet op de korte en de lange termijn te verbeteren.

De beslagvrije voet is dat deel van de inkomsten dat niet in beslag genomen kan worden. Dat geld mag een schuldenaar houden om in zijn levensonderhoud te voorzien. De gerechtsdeurwaarders vinden dat de berekening van deze beslagvrije voet zo complex is geworden, dat het hoog tijd wordt voor een vereenvoudiging.

Een aantal partijen, zoals de Nationale Ombudsman, verweten in de afgelopen tijd de deurwaarders dat zij niet goed zouden omgaan met de berekening van de beslagvrije voet. Dat heeft er toe geleid dat de beroepsorganisatie haar ideeën over een vereenvoudiging van de beslagvrije voet op papier heeft gezet, compleet met een wetsvoorstel. We blijven voor u volgen wat de uitkomsten hiervan zullen zijn!